Pages

Friday, March 22, 2013

Susu Kambing..Perbandingan komposisi susu

Assalamualaikum..



Susu kambing adalah minuman para Anbiya. Komposisinya juga hampir menyerupai komposisi susu ibu berbanding susu lembu.
Susu kambing mempunyai molekul protin dan lemak yang sangat halus,lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.



Disebabkan zarahnya yang halus serta sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer dan gastrik.




Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa:



 1.Susu Kambing tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) penyebab utama alahan

 2.Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu

 3.Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.

4.Proses pencernaan susu kambing hanya 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam.

5.Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik

6.Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
•Protein 2.1 kali ganda ,
•Kalsium 2.2 kali ganda ,
•Zat Besi 2.0 kali ganda ,
•Potasium 2.1 kali ganda
•Vitamin A 3.8 kali ganda ,
•Garam Galian 2.0 kali ganda,
•Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu


Susu Tepung Susu Kambing Al- Iraqi
RM 45 / 520 gram

Hubungi Lia
0132111668/0193883258

PENGEDAR DIPERLUKAN!!

No comments:

Post a Comment